Hyppää pääsisältöön
JHNY-podcast

Hyvät käytännöt: Maakuntavalmistelun sopimusvinkit jakoon!

Tanhuamäki, Tryyki ja Huikko kuvassa

Julkisten hankintojen neuvontayksikön Paremmat hankinnat -podcast -sarjan jaksossa (Soundcloud) keskitytään edellisen maakunta- ja sote-valmistelun oppeihin erityisesti sopimustenhallinnan näkökulmasta. Aiheesta ovat keskustelemassa hankintajohtaja Mikko Tanhuamäki Seinäjoen kaupungilta sekä sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki Sastamalan kaupungilta. Keskustelua johdattaa neuvontayksikön johtava lakimies Katariina Huikko.

Huomioi kirjallisen sopimuksen vakioehtot sekä toimivalta- ja salassapitokysymykset

Keskustelussa keskitytään ensin niihin havaintoihin, joita Päivi ja Mikko olivat keränneet osana edellisen hallituskauden maakuntavalmistelua ja eri alueiden sopimuksista tehtyihin koonteihin. Havainnot keskittyvät erityisesti sopimusten tekemisessä oleviin puutteisiin sekä sopimusten hallintaan kokonaisuutena. Huomiota tulisi kiinnittää esimerkiksi sopimuksen laatimiseen kirjallisesti ja selkeästi, vakioehtojen käyttämiseen, toimivaltaan liittyviin kysymyksiin sekä salassapitonäkökohtiin.

Lisäksi jaksossa käydään läpi sitä, mitä on sopimushallinta ja miksi esimerkiksi reklamaatioiden tekeminen on tärkeää osana sopimusten valvontaa. Kuulijoille selviää myös, mitä tarkoittaa termi ”sopimuseroosio”.

Lähetyksen lopussa Päivi ja Mikko antavat omat vinkkinsä kuulijoille siitä, mikä on olennaista onnistuneessa hankinta- ja sopimusprosessissa ja mihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota. Nämä voidaan tiivistää seuraavasti:

  • Hyvä suunnittelu ja ennakointi sopimusta tehtäessä.
  • Sopimuksen sisältöehdot tulisi laatia siten, että ne kestävät aikaa.
  • Kilpailutuksen jälkeen tulisi kertoa asiakkaalle, mihin hän on oikeutettu sopimuksen perusteella.
  • Sopimuksen hallinnointi ja erityisen huomion kiinnittäminen siihen, että kaikki sopimuksen dokumentit kerätään yhteen sopimuskokonaisuuteen.
  • Sopimusvalvonta sopimuskauden aikana siten, että valvotaan, että saadaan sitä, mitä haluttiin hankkia.

 

Kiinnostaako sopimushallinta ja toimittajamarkkinoiden kehittäminen?

Kuuntele myös aiheeseen liittyvä aiempi Paremmat hankinnat -jakso toimittajamarkkinoiden kehittämisestä (Soundcloud).

 

Lisää aiheesta

Neuvontayksikön verkkopalvelussa

Hankintojen hyvien käytäntöjen podcast-sarja alkaa

Muualla verkossa

tags