Julkisten hankintojen neuvontayksikön hankinnat.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste on päivitetty vimeksi 12.9.2023.

Kaksikielisen hankinnat.fi-sivuston pääkohderyhmä on julkisten hankintojen ammattilaiset. Palvelusta vastaa Kuntaliitto. 

JHNY:n kokemuksen mukaan neuvontapalvelua käyttävät aktiivisesti myös muut toimijat, esimerkiksi tarjoajat ja muut hankinnoista kiinnostuneet tahot ja henkilöt sekä opiskelijat. Neuvontayksikön tavoitteena on, että hankinnat.fi-verkkopalvelu on helppokäyttöinen ja kaikkien saavutettavissa.

Neuvontayksikön verkkopalveluita hankinnat.fi ja upphandling.fi koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (finlex.fi). Sen mukaan julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Ennen 23.9.2018 julkaistujen julkishallinnon verkkosivustojen pitää olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.9.2020. Julkishallinnon ja yksityissektorin mobiilisovellusten pitää olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia 23.6.2021 alkaen.

Tämä saavutettavuusseloste koskee hankinnat.fi-sivustoa ja upphandling.fi-sivustoa.
Hankinnat.fi-sivuston saavutettavuus on arvioitu neuvontayksikön omana työnä käyttäen apuna erilaisia teknisiä saavutettavuustyökaluja.

Lisäksi on huomioitu se, että sivusto siirtyy noin kuukauden sisällä saavutettavuuden määräajasta, 23.9.2020, hyödyntämään verkkopalveluympäristöä, jossa hankinnat.fi-sivuston tekninen saavutettavuus voidaan paremmin taata.

Palvelun saavutettavuuden tila

Hankinnat.fi-sivuston saavutettavuusseloste on laadittu 21.9.2020. Tämä saavutettavuusseloste on päivitetty vimeksi 12.9.2023. Hankinnat.fi verkkosivusto on suurelta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sivustoilla ei ole kriittisiä saavutettavuuspuutteita, vaan ne täyttävät WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tasojen kriittiset vaatimukset.

Hankinnat.fi-sivusto ohjeistaa hankinta-ammattilaisia hankintamenettelyssä. Juridisista asioista ja menettelyistä on käytettävä niiden virallista termiä; muutoin pyrimme yleiskieliseen ja selkeään, kaikille ymmärrettävään ilmaisuun. Pää- ja väliotsikoiden selkeyteen ja asioiden avaamiseen listauksin on pyritty kiinnittämään erityistä huomioita.

Liitetiedostot

Sivuston liitetiedostot ovat osittain vaatimusten mukaisia. Mikäli vastaasi kuitenkin tulee verkkopalvelussamme ei-saavutettavia tiedostoja, joita tarvitset, pyydä niitä saavutettavana versiona. Olethan näissä tapauksissa ystävällisesti meihin yhteydessä Anna palautetta saavutettavuudesta  -väliotsikossa esitellyillä tavoilla.

Aina kun mahdollista, liitetiedoston sijaan käytämme muita keinoja, esimerkiksi linkitystä.

Videot ja äänitiedostot

Tekstitämme suomeksi kaikki tapahtuma- ja ohjevideomme, jotka ovat katsottavissa sivustollamme tai muissa verkkopalveluissamme yli kaksi viikkoa. Video- ja äänitiedostoja julkaisemme hankinnat.fi:n lisäksi tai sijaan myös eri kanavissa, kuten Youtube-soittolistallamme *), Kunta.tv:ssä **), Soundcloud-tilillämme tai Twitter-tilillämme. Osasta tallenteita ja  äänitiedostoja on saatavilla ruotsinkielinen kirjallinen yhteenveto.

Periaatteesta voi olla seuraavia satunnaisia poikkeuksia: 

  • Tarvittaessa voimme käyttää erikseen sopien myös jotain muuta vastinetta, esimerkiksi Kuntaliiton kanssa yhteistyössä tehdyissä tapahtumissa. 
  • Yli 45 minuutin mittaisissa taltioinneissa on tapahtuman esitysaineisto sivustollamme saavutettavasti ja lisäksi tapahtumasta on uutismuotoinen yhteenveto. 

Neuvontayksikön podcast-tallenteita ei tekstitetä. Niistä ja muista mahdollisista äänitiedostoista tuotamme erillisen verkkosivun, jossa on äänitteen olennainen sisältö tiivistettynä.

Video- ja äänitiedostojen osalta siirrymme saavutettavuusvaatimusten tasolle 23.9.2020 lukien. Tammi-syyskuun 2020 osalta tapahtumatallenteiden tekstitys ja podcast-äänitteiden tukisivut ovat jo kuitenkin toteutettu suomeksi saavutettavuusvaatimusten mukaisesti.

Toteutamme videoiden tekstityksen SRT-tiedostoina. Eli julkaistessamme videon Youtuben tai Kunta.tv:n verkkopalveluissa ja liitämme tekstityksen mukaan tiedostomuodossa. 

Taulukot

Hankinnat.fi-sivuston taulukot ovat HTML-muodossa.

Hilma-ilmoituskanavaan johtavat linkit

Julkisten hankintojen ilmoittamisportaali HILMA julkaisi uuden verkkopalvelunsa 1.1.2020. Sivustollamme ja sen esitysaineistossa on joitain satoja linkkejä aiempaan ja nykyiseen Hilma-palveluun. Hanselin hallinnoimassa uudessa Hilma-verkkopalvelussa ei ole vielä kaikkea sitä aineistoa, jota aiemmalla sivustolla oli. Korjaamme linkkejä koontina sitä mukaa, kun vastaavaa uusi ohjeistus on saatavilla Hilman sivustolle. Päivitystä on tehty viimeksi syyskuussa 2023.

Neuvontayksikön vanhoihin uutisointeihin ja tapahtumaesitysaineistoihin ei Hilma-linkkejä päivitetä lainkaan.

Metatiedot

Hankinnat.fi-sivustolla on sisältöä kuvaava, vapaamuotoinen ja suppea avainsanasto. 
 

Annathan palautetta saavutettavuudestamme

Toivomme saavamme kaikki saavutettavuuspalautteet ensisijaisesti sitä varten luodulla verkkolomakkeella. Näin palautteesi tulee varmuudella ja nopeimmin perille.

Voit myös halutessasi lähettää palautetta sähköpostilla verkkotiedottajalle tai palveluosoitteeseen hankinnat [at] kuntaliitto.fi. Mikäli annat palautteen sähköpostitse, toivomme, että nimeät viestisi otsikkokentässä "Saavutettavuuspalaute". Laitathan mukaan myös sen verkkosivun tai liitetiedoston nimen sekä verkkosivu osoitteen (URL), jota palaute koskee. Tällöin palaute kohdistuu heti oikein.

Mikäli huomaat sivustoillamme saavutettavuusongelmia, kiitos, että annat niistä palautetta ensin sivuston ylläpitäjälle eli meille neuvontayksikössä. Vastaamme palautteeseesi  viimeistään 14 päivän sisällä. Joskus ongelmien korjaaminen voi viedä pidempään, mutta ongelma otetaan työn alle heti palautteen saavuttua.

Valvontaviranomainen

Mikäli et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et ole saanut vastausta meiltä kahden viikon kuluessa, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Lue Etelä-Suomen AVI:n sivuilta, miten voit tehdä valituksen. 

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
Puhelin, vaihde: 0295 016 000

Muu palaute JHNY:n verkkosivuista ja -palveluista

Otamme mielellään vastaan kaikenlaisia ehdotuksia sivustomme ja verkkopalveluidemme kehittämiseksi.

Huomioithan, että varsinainen saavutettavuuspalaute on kuitenkin tarkoituksenmukaista antaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti saavutettavuuspalautelomakkeemme kautta tai toissijaisesti sähköpostitse neuvontayksikön asiakaspalveluun.

Lisäksi huomioitavaksi, että ministeriön ja Kuntaliiton kanssa tekemämme sopimuksemme mukaisesti hankinnat.fi-sivustolla tai neuvontayksikön muissa palveluissa ei mainosteta maksullisia julkaisten hankintojen koulutuksia tai muita palveluja.

Aiheesta lisää