Blogi: lakimies Päivi Kynkäänniemi 30.8.2018

Anna kaikkien kukkien kukkia – dynaamisesti

Päivi Kynkäänniemi.

  • Tänään haluaisin syleillä maailmaa ja sallia kaikkien kukkien kukkia.
  • Mitä enemmän osallistujia, sen parempi!
  • Voi harmi, tuo uusi yritys ei vielä täytä meidän soveltuvuusvaatimuksia, mutta täyttäisi ne muutaman kuukauden päästä.

Nämä ovat tuttuja ajatuksia kaikkien hankinta-asiantuntijoiden mielessä hankinnassa jos toisessakin. Ei hätää, näihin ongelmiin vastaamaan tarkoitetun dynaamisen järjestelmän käyttö on uuden hankintalain myötä yksinkertaistunut huomattavasti.

Dynaamisen hankintajärjestelmän mahdollisuudet

Dynaaminen hankintajärjestelmä on kokonaan sähköinen EU-hankintamenettely, joka on tarkoitettu tavanomaisille, markkinoilla yleisesti saatavilla oleville tavaroille, palveluille ja rakennusurakoille. Toisin kuin tavallisessa hankinnassa, johon tarjoaja pääsee mukaan vain menettelyn alkuvaiheen osallistumis- tai tarjousvaiheessa, dynaamisessa hankintajärjestelmässä kaikki halukkaat tarjoajat pääsevät mukaan tekemään tarjouksia koko järjestelmän keston ajan.

Avoin menettely on helpoin ja suosituin menettelyistä. Silti suuri osa hankinta-asiantuntijoista on kastanut varpaitaan neuvottelumenettelyyn, viimeistään silloin kun avoimessa menettelyssä ei ole tullut yhtään kelpoista tarjousta mutta kiire painaa päälle. Ja kun sen on kokenut, voi todeta, ettei se niin kamalaa ollutkaan.

Sama juttu on dynaamisen hankintajärjestelmän kanssa: kun sitä kokeilee, alkaa nähdä sen mahdollisuuksia mitä erilaisimmissa hankinnoissa. Hyviä esimerkkejä ovat erilaiset konsultti- ja asiantuntijapalvelut, kuljetuspalvelut ja urakointipalvelut, kuten maanteiden kunnossapito. Kirjoa riittää sote-palveluista robotiikkaan.

Käytännön ohjeita ja vertaistukea saatavilla

Onneksi hankinta-asiantuntijoiden ei tarvitse keksiä käytännön ohjeita, vaan te voitte saada apua uuden opettelussa. Olemme käsitelleet dynaamista hankintajärjestelmää perusteellisesti verkkosivuillamme, minkä lisäksi menettelyä on kuvattu alan kirjallisuudessa. Sieltä voitte käydä tutustumassa hankintajärjestelmän yksityiskohtiin.

Mainonnassa on todettu vertaisverkoston arvo uusien tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa. Samoin on parhaiden hankintatapojen leviämisessä: hyvät kokemukset leviävät paremmin kuin neutraalit ohjeet. Vertaistukea voi saada kaivamalla vanhoja HILMA-ilmoituksia tai soittamalla toiseen hankintayksikköön ja kysymällä kokemuksista. Samalla voi vaihtaa muitakin kuulumisia ja sopia yhteisen työlounaan seuraaville Kuntamarkkinoille 12. - 13.9.2018 Kuntatalolle.

Kun kokemukset on vaihdettu, sitten vain rohkeasti soveltamaan!

JHNY-blogit ovat Julkisten hankintojen neuvontayksikön asiantuntijoiden verkkokolumneja ja muita kirjoituksia. Jutuissa käsitellään ajankohtaisia hankintateemoja sekä hankintayksiköiden yhteydenottojen kautta nousseita ajankohtaisia aiheita.