Hyppää pääsisältöön

Hankintaohjeita vihreään julkiseen rakentamiseen

Kuvassa rakennushankinnan elinkaari oppaasta Vihreä julkinen rakentaminen

Ympäristöministeriöltä on ilmestynyt kaksi julkaisua, joissa annetaan hankintaohjeita vihreään ja vähähiiliseen julkiseen rakentamiseen.

Vihreä julkinen rakentaminen – Hankintaopas

Hankintaoppaassa Vihreä julkinen rakentaminen kerrotaan, miten julkinen rakennushankinta toteutetaan ympäristöllisesti kestävällä tavalla.

Julkisten hankintojen avulla on mahdollista tehdä tehokkaasti myös ympäristöä säästäviä rakennushankkeita. Hankintalaki mahdollistaa ympäristöä säästävien kriteerien käytön niin hankinnan kohteen kuvauksessa kuin valinnassakin.

Oppaassa painotetaan, että keskeistä vihreässä julkisessa rakentamisessa on elinkaariajattelu, jossa rakennushankinta valmistelusta lähtien vaikuttaa ympäristön tilaan. Vihreä julkinen rakentaminen ei oppaan mukaan välttämättä ole tavanomaista rakentamista kalliimpaa, mutta hankkija antaa sen valitessaan signaalin lain minimivaatimuksia pidemmälle menevästä vastuullisuudestaan.

Vähähiilisen rakentamisen hankintakriteerit

Ympäristöministeriön toisessa oppaassa Vähähiilisen rakentamisen hankintakriteerit esitellään kriteerejä, joiden avulla julkisin varoin toteuttavien ja hankintalain alaisten rakennushankkeiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. Myös tässä julkaisussa painotetaan elinkaariajattelua.

Oppaan kriteerejä täydentävät standardeihin pohjautuvat yksityiskohtaiset ohjeet, joiden avulla rakennushankkeessa mukana olevat ympäristöarvioinnin ammattilaiset voivat tehdä vertailukelpoisia laskelmia hankkeen ympäristövaikutuksista.

Linkit oppaisiin ovat tämän sivun oikeassa reunassa.

Fiksun julkisen rakentamisen kuntakiertue starttaa lokakuussa

Ympäristöministeriön, Kuntaliiton, Raklin ja Rakennustiedon kuntakiertue fiksusta julkisesta rakentamisesta käynnistyy lokakuussa. Tapahtumat ovat ilmaisia, ja ne on suunnattu mm. hankintayksiköille.

Lisää aiheesta

Muualla verkossa